Ο Κολυμβητικός Όμιλος Πειραιώς (Κ.Ο.Π.) είναι ένα ιστορικό αθλητικό σωματείο. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1910, όμως η δραστηριότητά του δυστυχώς σταμάτησε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυσή του, ο Όμιλος καταφέρνει να αφήσει ίχνος της δράσης του, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κ.Ο.Ε.,  κατακτά το Εθνικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 1936 (https://koe.org.gr/article/i-giorti-ton, https://koe.org.gr/article/sto-oaka-i-giorti-tis-ellinikis-kolumvisis).

Το 2019 αρχίζει μια νέα περίοδος για τον Όμιλο. Τότε, μια παρέα ανθρώπων με κοινές αξίες και κοινούς στόχους αποφασίζει να κάνει πράξη τις ιδέες και το όραμά τους  για την κολύμβηση. Παρά τις αντιξοότητες, με τη στήριξη και τη βοήθεια της Γ.Γ.Α. και της Κ.Ο.Ε. πραγματοποιείται το 2019 η επανίδρυση του σωματείου (www.pisina.net/blog/posts/ξανά-στο-προσκήνιο-ο-κο-πειραιά).

Η αγωνιστική περίοδος 2021–2022 γίνεται χρονιά ορόσημο, αφού πρώτη φορά μετά από 80 και πλέον χρόνια ο Κ.Ο.Π. συμμετέχει με 5 αθλητές σε αγώνες τής ομοσπονδίας και σε κολυμβητικές ημερίδες και διοργανώσεις άλλων αθλητικών σωματείων.

Στο χειμερινό πρωτάθλημα κολύμβησης Νοτίου Ελλάδας 2022 η επιστροφή στα κολυμβητικά δρώμενα σημειώνει μεγάλη επιτυχία (https://aquafeed24.com/epanemfanistike-dynamika-o-ko-peiraia/). Στο καλοκαιρινό δε ραντεβού του πανελλήνιου πρωταθλήματος της ίδιας χρονιάς όλοι οι αθλητές του Κ.Ο.Π. καταφέρνουν να περάσουν στην τελική φάση (β’ φάση) και να κατακτήσουν βαθμούς για τον Όμιλο.

Ο Κ.Ο.Π. είναι μέλος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και έχει εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) με κωδικό Γ.Γ.Α. ΧΠ48.